Umrl je miklavški župnik Ivan Kralj

IVAN KRALJ (1949 – 2020)

V soboto, 12. decembra 2020, zjutraj, so v župnišču pri Sv. Miklavžu ob Dravi našli mrtvega tamkajšnjega župnika Ivana Kralja. Ponoči iz petka na soboto je doživel usodni srčni infarkt. Nedolgo pred svojo smrtjo, 24. novembra letos, je izpolnil 71 let zemeljskega življenja.

Rodil se je 24. 11. 1949 v župniji Šentilj pod Turjakom (Mislinja), mladost pa preživljal pri teti in pri stricu, v Mariboru. Kot dolgoletni ministrant v stolni župniji v Mariboru je od blizu spremljal bogoslužje. Dogajanje ob oltarju, poglabljanje v pomen bogoslužnih dejanj in zgled duhovnikov, s katerimi se je srečeval – vse to ga je nagovarjalo , da je v globini srca začutil vabilo, naj stopi na pot za Gospodom. Odzval se je klicu, po maturi se je kot pripravnik za duhovništvo vpisal na ljubljansko Teološko fakulteto in bil 29. junija 1975 v mariborski stolnici posvečen za duhovnika.

Prvi dve leti po mašniškem posvečenju je opravljal kaplansko službo pri Gradu (1975 – 1977). Od tam je za dve leti prišel za kaplana v Maribor, v župnijo Sv. Rešnjega telesa (1977 – 1979), nato v Selnico Ob Dravi (1979 – 1983). V začetku julija 1983 je kot župnik sprejel župnijo Črešnjevec pri Slovenski Bistrici. Krajši čas je bil tudi duhovni pomočnik v Poljčanah. Kot župnik je nato služboval tudi na Vurberku (1987 – 1999) v Rušah (1999 – 200) Avgusta 2000 pa je kot župnik prevzel župnijo Sv. Miklavž ob Dravi in službo miklavškega župnika opravljal vse do zadnjega dneva svojega zemeljskega življenja.

Ivan je bil tenkočutnega značaja. Poleg duhovniške službe mu je bila blizu glasba in umetnost. V vsem tem je imel lep zgled v svojemu stricu, duhovniku, prof. Karlu Jašu, profesorju liturgike na mariborskem oddelku Teološke fakultete v Ljubljani. Povsod, kjer je služboval, si je prizadeval, da bi bile cerkve dostojne Božje hiše, primerne za bogoslužje. Lepo obnovljena župnijska cerkev sv. Miklavža, obnovljeni oltarji, vse to lepo priča o tem njegovem izrednem čutu.

Kot duhovnik pa je več kot petinštirideset let najprej gradil živo občestvo Cerkve. Generacije prvoobhajancev in birmancev se ga bodo spominjale kot kaplana ali kot župnika, ki je pri svojem katehetskem delu vlagal vse napore, in si je na različne načine prizadeval približati skrivnost Boga mladim in vsakemu, ki je iskal svoj bivanjski temelj v veri v Kristusa. Čutil je, da se mora nenehno izpopolnjevati, da bo lahko resnice vere ljudem kar najbolj približal. Občudovali smo lahko njegovo vsestransko razgledanost. Rad je prihajal v duhovniško družbo, znal biti duhovit in je zato bil priljubljen med sobrati duhovniki in pri ljudeh.

Za njim ostaja praznina. Pokopan bo zaradi izrednih razmer v ožjem krogu, in sicer v ponedeljek, 14 decembra 2020, ob 14. uri, v Šentilju pod Turjakom. Naj bo sedaj v večnosti deležen lepote večnega bogoslužja, v harmoniji z Bogom in nebeščani. Naj nam kot priprošnjik pri Bogu izprosi novih duhovnih poklicev.

Vir: https://www.nadskofija-maribor.si/web/index.php/8-novice/497-zupnik-ivan-kralj-1949-2020

Prenos sv. maše za + Ivana Kralja, v sredo, 16. 12. 2020 ob 18.30:

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja